Белиот ориз – тивок ризик за срцето, споредлив со прекумерно консумирање шеќери
Иако одамна е познато дека прекумерниот внес на шеќери има сериозни последици по здравјето, најновите истражувања откриваат дека и некои од најчесто консумираните „здрави“ намирници, како белиот ориз, може да имаат слично штетно дејство – особено врз здравјето на срцето.
Според истражување спроведено врз повеќе од 2.500 лица, од кои дел со дијагностицирани болести на срцевите артерии, се утврдила јасна поврзаност помеѓу редовната консумација на рафинирани житарки – како белиот ориз – и зголемен ризик од срцеви заболувања. За разлика од нив, луѓето кои почесто консумираат интегрални житарки покажуваат значително помал ризик.
Истражувачите посочуваат дека на исхраната влијаат и фактори како што се приход, ниво на образование, културен контекст и возраст, што често доведува до преферирање на поевтини и рафинирани производи.
Белиот ориз – „брз“ извор на шеќер
Причината за ваквите резултати лежи во начинот на кој телото го обработува белиот ориз. За разлика од интегралниот, белиот ориз е лишен од влакна и други хранливи материи, што доведува до брзо разградување и нагло зголемување на нивото на шеќер во крвта. Ваквите „скокови“ се поврзани со создавање наслаги во артериите и поголем ризик од кардиоваскуларни болести.
Лекарите предупредуваат дека исхраната богата со бел ориз е нутритивно слична на исхрана преполна со преработени шеќери и масла. Затоа, препораката е едноставна: ако веќе јадете ориз, намалете ја количината и – секогаш кога имате можност – избирајте интегрален (кафеав) ориз.
Умереноста е клучот
Во контекст на здравата исхрана, најважна е умереноста. Дури и намирници што се сметаат за „здрави“ може да станат штетни доколку се консумираат во прекумерни количини. Белиот ориз не е исклучок. Заменете го со неговата полновредна верзија и зачувајте го здравјето на срцето.







