Блитвата или Beta vulgaris e двогодишно растение кое расте како висок зелен зеленчук, со крцкаво стебло, чии листови може да бидат во најразлични бои како црвена, жолта или темно зелена. Таа спаѓа во истата фамилија зеленчуци во кои спаѓаат репката и спанаќот и го делат речиси истиот вкус: доза на горчливост и малку солена нишка во листовите. Највеќе се користи во Јужна Европа, па така е често застапена и во нашата кујна.
Се смета дека ова растение го користеле уште старите Грци и тоа во медицински цели.
И листовите и стеблата на блитвата можат да се јадат, иако листовите се помеки и нивната текстура е пофина за конзмирање, за разлика од стеблото кое може да се користи во супи или чорби.
Богат хранлив состав
Блитвата е една од нутритивно најгустите храни. Тоа значи дека е особено богата со микронутриенти, а има многу мала калориска вредност.
Во само 175g зготвена блитва се содржат:
• 35kcal
• 3,3g протеини
• 7g јаглехидрати
• 3,7g растителни влакна
• 214% од дневно препорачаниот внес за витамин А
• 53% од ДПВ за витамин Ц
• 17% од ДПВ за витамин Е
• 716% од ДПВ за витамин К
• 10% од ДПВ за калциум
• 14% од ДПВ за бакар
• 38% од ДПВ за магнезиум
• 29% од ДПВ за манган
• 22% од ДПВ за железо
• 27% од ДПВ за калиум
Повеќе https://drmitov.mk/една-од-најбогатите-храни-во-природат-2/







