Овошје што го чува срцето: седум избори за подобро здравје и стабилен притисок
Здравата исхрана започнува со добар избор на овошје – некои овошки не само што се вкусни, туку и активно помагаат во одржување на нормален крвен притисок, стабилен холестерол и подобра циркулација. Еве неколку природни сојузници на нашето срце и целокупното здравје:
1. Диња – природна поддршка за срцето
Богата со витамин Ц, бета-каротен и неверојатна количина на калиум – дури двојно повеќе од бананата – дињата е одличен избор за секојдневна заштита од висок крвен притисок. Половина диња содржи само 97 калории и два грама влакна. Совет: исечкајте ја на коцки и ставете ја во фрижидер – одлична е како свеж и освежителен пијалак.
2. Сок од брусница – за чиста крв и заштита од инфекции
Сокот од брусница го прочистува телото, особено мочниот меур, и го штити од штетни бактерии. Избери 100% природен сок без додаден шеќер – може да го разредиш со вода и да го пиеш секојдневно. Една шолја има околу 144 калории и нула масти.
3. Домати – моќен ликопен против воспаленија
Ликопенот, силен антиоксиданс, се наоѓа во големи количини во доматот и го штити организмот од воспаленија и хронични болести. Само еден свеж домат содржи 26 калории и 1 грам влакна. Комбинирај го со маслиново масло – така телото полесно го апсорбира ликопенот.
4. Суво грозје – природен извор на железо
Особено корисно за жените, сувото грозје го подобрува транспортот на кислород низ крвта благодарение на високото ниво на железо. Половина чаша содржи 218 калории и 3 грама влакна. Совршено се комбинира со утрински житарици.
5. Смокви – за регулирање на холестерол и течности во телото
Смоквите се богат извор на калиум, влакна и витамин Б6. Калиумот го регулира холестеролот и спречува задржување на вода во телото. Само една смоква има околу 40 калории. Иако свежите се најпрепорачливи, сувите се идеални за енергија во движење.
6. Кајсии – бета-каротен против оштетувања
Кајсиите се полни со бета-каротен, кој телото го претвора во витамин А – важен за здравјето на кожата, очите и имунитетот. Една кајсија содржи 17 калории и 1 грам влакна. Јадете ги свежи, а внимавајте со сувите – кога се премногу меки, можат да изгубат хранливи вредности.
7. Авокадо – намалување на лошиот холестерол
Авокадото е вистински шампион за срцево здравје. Помага во намалување на лошиот холестерол (LDL) и зголемување на добриот (HDL). Само едно парче содржи 81 калорија и 8 грама здрави масти. Наместо мајонез, пробај неколку кришки авокадо или домашен сос од пасирано авокадо.
Сите овие овошки можат да бидат твој силен сојузник за подобро здравје – само со правилен избор и умереност можеш да го поддржиш твоето тело на природен начин.






