Висок крвен притисок, познат и како хипертензија, може успешно да се контролира со редовни лекарски прегледи, употреба на пропишани лекови и, многу важно, со правилна исхрана.
Многу фактори можат да предизвикаат висок крвен притисок, како што се генетиката, староста, нездравиот начин на живот, како и различни основни здравствени состојби како што се прекумерната тежина, дијабетесот и болести на бубрезите. Исто така, стресот, недостатокот на физичка активност и исхраната богата со сол, шеќери и масти можат да придонесат за зголемување на крвниот притисок.
Исхраната има клучна улога во контрола на крвниот притисок. Намирниците што содржат високи количини на натриум, заситени масти и додаден шеќер можат да го зголемат крвниот притисок. Од друга страна, намирниците богати со овошје, зеленчук, целосни зрна и немасни протеини можат да помогнат во намалување на крвниот притисок, бидејќи обезбедуваат важни хранливи материи како што се калиум, магнезиум и влакна.
Лиснат зеленчук
Зеленчук како што се кељ, спанаќ и други лиснати зеленчуци е богат со калиум, кој помага во одржување на рамнотежата на натриумот во организмот.
Јагоди
Јагоди, боровинки и малини се богати со антиоксиданти, особено флавоноиди, кои можат да помогнат во намалувањето на крвниот притисок и подобрување на здравјето на срцето.
Целосни житарки
Овес и други целосни житарки содржат растворливи влакна кои можат да го намалат холестеролот и да го подобрат здравјето на срцето.
Банани
Бананите се одличен извор на калиум, кој е клучен за рамнотежата на натриумот во организмот.
Риба
Риби како што се лосос, скуша и сардини се богати со омега-3 масни киселини, кои помагаат во намалувањето на воспаленијата и крвниот притисок.
Цвекло
Цвеклото содржи нитрати кои помагаат во опуштањето на крвните садови, што го подобрува протокот на крв и го регулира крвниот притисок.
Лук
Иако можеби не сте љубители на мирисот на лукот, тој има многу придобивки за здравјето. Познат е по тоа што го зголемува нивото на азотен оксид, кој помага во опуштањето на крвните садови и намалувањето на крвниот притисок.
Правилната исхрана, заедно со редовен медицински надзор и употреба на пропишаните лекови, е клучна за ефикасно управување со висок крвен притисок.







