Кога постиме, често се среќаваме со предизвикот што да јадеме следно. Овој оброк ќе го реши тој проблем.
Состојки:
Половина чаша ориз
Три компири со средна големина
Кромид
Морков
Масло за пржење
Зачини по вкус
Подготовка:
Почнете со варење на оризот. Првите 5 минути варете го на средна температура, а потоа продолжете да го готвите на тивок оган уште 15 минути.
Излупете ги компирите, измијте ги и варете ги во солена вода околу 20 минути, додека не омекнат.
Кромидот ситно исецкајте го, а морковот рендајте го што поситно. Пржете ги овие состојки на масло додека не добијат златна боја.
Комбинирајте го оризот, пирето од компири и испржениот зеленчук. Додадете зачини по вкус и добро измешајте.
Од добиената смеса формирајте топчиња и обликувајте ќофтиња. Валкајте ги во презла и пржете ги на добро загреана тава додека не добијат златно-црвенкаста боја.
Уживајте во вкусниот оброк!







