Лебот често има лоша репутација, но нутриционистите тврдат дека тоа е неоправдано. Иако многумина се откажуваат од омиленото парче леб поради диети, стручњаците нагласуваат дека лебот може да биде дел од здрава и балансирана исхрана – доколку се избере вистинскиот вид.
Според истражување објавено од списанието Health, тројца регистрирани диететичари едногласно го прогласија 100% интегралниот леб, особено оној од никнато жито, за најздрав избор.
Интегралниот леб ги содржи сите делови од зрното – трици, клица и ендосперм – со што ги задржува клучните хранливи материи како влакна, протеини, витамини од Б-групата, железо, селен и магнезиум. За разлика од белиот леб, кој при преработката губи голем дел од својата хранлива вредност, интегралниот го задржува природниот состав на житото.
Според нутриционистката Грејс Дероча, лебот од никнато жито нуди уште поголеми придобивки. Процесот на никнување ја зголемува достапноста на хранливите материи, ја подобрува сварливоста и го намалува гликемискиот индекс. Ваквиот леб е полесен за варење, а телото подобро ги апсорбира витамините и минералите, меѓу кои се витамините Б и Ц, како и железото.
Интегралниот леб е богат со влакна кои помагаат во варењето и создаваат подолготрајно чувство на ситост, а протеините го поддржуваат здравјето на мускулите, коските и кожата. Благодарение на повисоката хранлива вредност, никнатиот интегрален леб се смета за идеален избор и за лицата кои внимаваат на нивото на шеќер во крвта.
Нутриционистите препорачуваат интегралниот леб да се користи како основа за здрави оброци – со авокадо, свеж зеленчук, или како крцкав додаток на салати.
Заклучокот е јасен: ако треба да изберете само една врста леб за секојдневна исхрана, изберете никнат интегрален леб – најздравиот леб кој ја подобрува енергијата, варењето и целокупното здравје.







