Јадењето јајца може да помогне во намалување на ризикот од развој на Алцхајмерова болест, најчестата форма на деменција.
Деменцијата е прогресивен синдром што влијае на милиони луѓе и води до постепено губење на когнитивните функции, проблеми со меморијата и промени во однесувањето. Иако генетиката може да игра важна улога во развојот на болеста, научниците веруваат дека околу 45% од случаите на деменција можат да се спречат преку промени во животниот стил.
Меѓу најважните мерки се откажување од пушење, намалување на внесувањето алкохол и регулирање на крвниот притисок. Исто така, исхраната игра клучна улога во превенцијата на деменција, а експертите препорачуваат балансирана диета или медитеранска исхрана.
Истражувањето објавено во „Џурнал од нутрејшн“ сугерира дека редовното јадење јајца е поврзано со помал ризик од развој на Алцхајмерова болест. Студијата истакнува дека јајцата се богати со хранливи материи важни за здравјето на мозокот, како што се холин, омега-3 масни киселини и лутеин.
Американските научници анализирале исхранбени навики на повеќе од илјада постари лица преку прашалници за внесување храна. Во период од скоро шест години, Алцхајмерова болест била дијагностицирана кај 280 испитаници. Резултатите покажаа дека луѓето кои јаделе повеќе од едно јајце неделно имале помал ризик од развој на деменција.
Студијата истакнува дека редовното јадење јајца може да ја подобри когнитивната функција, особено вербалните способности. Иако не е целосно јасно дали јајцата директно го намалуваат ризикот од Алцхајмерова болест, особено внимание се посветува на холинот, супстанција што јајцата ја содржат, која е поврзана со намалување на ризикот од деменција.
„Речиси 39% од ефектот на јајцата врз Алцхајмеровата болест може да се припише на внесот на холин преку исхраната“, наведуваат авторите на студијата.
Слични резултати беа потврдени и во студијата од 2022 година, објавена во списанието „Граници во исхраната“, која го потврди поврзувањето на јадењето јајца со помал ризик од деменција, особено кај луѓе кои не се придржуваат кон медитеранската исхрана.
Заклучокот од овие истражувања сугерира дека редовното јадење јајца може да биде поврзано со намален ризик од Алцхајмерова болест, делумно благодарение на позитивниот ефект на холинот.






