Сите ние периодично се соочуваме со главоболки, а статистиката покажува дека дури 75% од луѓето на возраст од 18 до 65 години ќе имаат барем една главоболка годишно. Сепак, 30% од возрасните страдаат од мигрена.
Некои намирници можат да бидат чести предизвикувачи на мигрена. Храната богата со натриум, како и таа што содржи адитиви како мононатриум глутамат (МСГ) или вештачки засладувачи како аспартам, може да предизвикаат мигрена. Препорачува се избегнување на одредени намирници, како јајца, домати, кромид, млечни производи, пченица (вклучувајќи тестенини и леб), алкохол (особено црвено вино), кофеин, чоколада и јаткасти плодови (ореви, бадеми, лешници).
Покрај храната, мигрените може да се активираат и од други фактори, како што се стресот, промените во времето, ненадејните промени во навиките за спиење и некои лекови. Новите истражувања откриваат дека со промени во исхраната може да се намали учестеноста на мигрените.
Подобрувањето на исхраната може да биде еден од најдобрите начини за намалување на мигрените. Природната храна без адитиви или вештачки ароми е одличен избор. Истражувањата покажуваат дека веганската исхрана може да има позитивно влијание во спречувањето на мигрените.
За намалување на мигрените, се препорачува јадење на портокалов, жолт и зелен зеленчук, како тиквички, сладок компир, моркови и спанаќ. Добра опција е и консумирањето на минерални води или вода од чешма. Оризот, посебно кафеавиот, е одличен избор, како и сушено или варено овошје, како цреши и брусница. Природни засладувачи, како јаворов сируп и екстракт од ванила, исто така можат да го намалат ризикот од мигрена.
Витаминот Б2, познат и како рибофлавин, е важен за намалување на мигрените. Овој витамин се наоѓа во лососот, црвеното месо, житарките и печурките.
Со овие промени во исхраната, можеме значително да го намалиме ризикот од мигрена и да го подобриме здравјето на нашите глави.






